Dramaet i Hviterussland fortalt av Hanna som bor i Farra av Soligo

SOLIGO FARRA- «Hva som skjer i Hviterussland er uhyrlig,» begynner Hanna, en ung jente fra Farra di Soligo, født i Minsk. Det er orddeling og gjenta at «mo-struo-so» at Hanna slipper ut intensiteten og bekymringen for perioden hun lever, i en tilstand av evig angst for sine besteforeldre, slektninger og venner som bor i Minsk, episenteret for sammenstøtene som ryster landet.

«Bare snakker om det jeg får frysninger, jeg prøver å dele informasjon, men jeg sverger at i tillegg til dette jeg ikke vet hva jeg skal gjøre!» fortsetter jenta, forteller hva hennes venner og kjære forteller henne. Faktisk, etter valget søndag 9 august, situasjonen i Hviterussland, spesielt i Minsk, har falt: Aleksandr Lukashenko, president siden 1994, vant med 80% av stemmene, men tusenvis av mennesker, spesielt unge mennesker, har ikke akseptert utfallet av det som synes å være ennesime «farse valg» – Lukashenko regjering ikke lenger hviler på en solid konsensus – og de har tatt til gatene fredelig. , for å forsvare sin frihet i møte med valgene til en president som nå omtales som en «diktator» og støtter opposisjonen. Opposisjonen er nå representert av Svetlana Tikhanovskaya, kona til den tidligere kandidaten som skulle utfordre Lukashenko, men som ble arrestert to dager etter å ha kunngjort sitt kandidatur.

«Jeg kom til Italia da jeg var ni år gammel, men de fleste av min familie og venner jeg holder kontakten med bor i Minsk, midt i alt som skjedde. I løpet av de første dagene, da de koblet fra internett og mobiltelefon over hele landet, visste jeg ikke hvordan de var, hva som hadde skjedd og hvordan de skulle kontakte dem. Jeg fikk panikk, både for besteforeldrene mine og vennene mine som jeg visste ville være klare til å ta med til gatene for forandring, sier Hanna.

Og «bilder av endring» er de som i noen dager har vi sett passere selv på nyhetene: mange unge mennesker vinker landets flagg, kvinner kledd i hvite brandishing blomster, reklametavler chanting for demokrati og til støtte for Tikhanovskaya, som i mellomtiden har tatt tilflukt i Litauen med sine barn og sier hun er klar til å ta ledelsen av landet. «Demonstrasjonene er alle fredelige. Folk tar til gatene med reklametavler og ikke gå på jakt etter det. Jeg tror det er det hviterussiske folk som er fredelige, de ville aldri gå for å ta saken i egne hender (faktisk har vi en diktator!). I stedet begynte politiet å banke folk opp. En venn av meg, som kom ned hver dag for å protestere, fortalte meg om hvordan spesielt de første dagene situasjonen var kritisk: folk hadde skapt barrierer med søppelkasser slik at politiet ikke kunne komme dit, men siden det allerede var såret, lot folk ambulanser passere gjennom barrikadene. Politiet klatret inn i ambulanser, og når demonstrantene kom ned for å banke dem opp. Min venn forklarer meg at så snart han ser to eller tre personer i en gruppe han har tics og snur seg hele tiden fordi han alvorlig frykter at politiet vil treffe dem. Men ikke bare det: politiet passerer gjennom gatene, og hvis de selv ser folk ved vinduet, kaster de tåregass fordi de frykter å bli filmet på video med telefoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *