Dronernes æra: Vil vi turde ind i en førerløs bil

juni 13, 2020 By luc

Dronen og autopiloten er ikke det samme
Lad os først definere terminologien. Så hvad er en førerløs bil? Det er et køretøj, der er i stand til selvkørende, hvor standard førerfunktionen er enten helt fraværende eller minimeret.

I det første tilfælde mener vi en drone med fuld autonomi: Det er nok at bringe de nødvendige koordinater til den indbyggede computer, og bilen begynder at bevæge sig mod målet. I det andet tilfælde reduceres førerens rolle lige så meget som køretøjets udstyr eller tekniske formåen tillader det. Dette henviser til allerede eksisterende autopiloter: i Tesla elbiler, for eksempel, de i væsentlig grad hjælpe føreren, men ikke erstatte det.

Hovedformålet med indførelsen af sådanne køretøjer er at forbedre trafiksikkerheden. Det ubemandede system bør i teorien udelukke overtrædelse af færdselsreglerne og som følge heraf gøre selve sandsynligheden for en ulykke umulig. Det næstvigtigste mål er naturligvis brugervenligheden: Vær ikke styre dig selv.

Selv i dag i biler er der mange forskellige funktioner, der på en eller anden måde hjælper føreren. De udelukker dog ikke manuel kontrol. Selv i bilerne i de rigeste sæt, er den vigtigste rolle stadig gives til føreren. Og i ulykker og andre nødsituationer, påhviler ansvaret ham, ikke på den indbyggede computer. I tilfælde af ulykker, der involverer et ubemandet køretøj, ansvar, selvfølgelig, kan ikke ligge på folk i sin kahyt.

Der findes endnu ingen lovgivning for ubemandede køretøjer
Aktiv diskussion af implementering af ubemandede køretøjer på industrikonferencer har stået på siden 2016. I 2016, taler til studerende på BOENmeh BGTU, den daværende leder af FDA “Rosavtodor” Roman Starovoit bemærkede, at den æra af droner er et spørgsmål om en overskuelig fremtid. Lidt senere blev der afholdt en stor konference i Kazan, hvor mindst 100 fremtrædende branchefolk drøftede udsigterne for ubemandede køretøjer. Sidste gang dette emne blev rejst professionelt var i december sidste år, på årsdagen konference til ære for Avtodor årti.

Som vi kan se, er indførelsen af sådanne maskiner under udarbejdelse og aktivt drøftet. Men på grund af problemets enorme kompleksitet, globalitet og betydning er vi stadig kun på den fjerne vej til løsningen. Det er næppe muligt at forudsige, hvornår masseproduktionen af ubemandede køretøjer vil komme.

Hvad er vanskeligheden ved at indføre ubemandede køretøjer?

Lad os starte med lovgivningen. I færdselsreglerne i dag er der intet begreb: førerløs transport. Derfor har sådanne køretøjer ganske enkelt ikke ret til at gå på offentlig vej. Vejarbejdere har allerede ført mange forhandlinger med færdselspolitiet med det formål at indføje en klausul om ubemandede køretøjer i Den Russiske Føderations færdselsregler, men det har endnu ikke været muligt at nå til enighed.

Færdselspolitiet bliver bedt om først at vise dette “mirakel af teknologi” til de relevante eksperter på området for trafik, så det kan studeres, at forstå, hvad det er. Og færdselspolitiet er ikke klar til at ændre færdselsreglerne “blindt”.

Til gengæld ingeniører, der er glade for oprettelsen af ubemandede (eller som de kaldes, autonome) køretøjer, siger, at de ikke kan skabe et køretøj, som så vil være som om “uden for loven”: det er uklart, hvilke regler og bestemmelser det vil falde ind under. Og det ville være bedre først at få en lovgivningsmæssig og tillade ramme, inden for hvilken derefter og begynde at skabe praktiske prøver af sådanne maskiner.

Begge dele har ret på deres egen måde. Det er endnu ikke muligt at finde et kompromis.

Hvor autonome biler allerede er gået
På mange måder er det “den manglende konsensus”, der er årsagen til, at droner hidtil kun opererer i lukkede områder og særlige steder. For eksempel, i Moskva, på grundlag af FGUP “NAMI” der er en sådan platform. Der er også en dronebus i den finske hovedstad, Helsinki, som kører eleverne til klasseværelserne. Denne bus bevæger sig på samme bane hver dag, og det har en operatør, der er i en nærliggende bygning og overvåger sit arbejde. I andre verdener var der ingen menneskelig kontrol.

Hvis der er andre adresser, hvor du kan se dronerne. For eksempel er de aktivt arbejdes på på Kamaz fabrikken i Chelnah Embankment. Men alle disse maskiner i dag er produceret i pilot (stykke) kopier. Der tales ikke om at lancere i masseproduktion.

Smart vej eller “smart” bil?
Indførelsen af ubemandede køretøjer går hånd i hånd med udviklingen af ITS (intelligente transportsystemer). I september 2019 blev der afsat en særlig konference til dette emne, deltagerne, der drøftede spørgsmålet, om, hvordan man kan videreudvikle droner? Eller arbejd på en smart vejmodel, eller lav en “supersmart” bil. Dette er et centralt spørgsmål, hvis svar vil afhænge af, hvordan vores spor vil se ud i et par årtier.

Post your Comments