Futurama: hvordan mos, plankton og biomelers vil bidrage til at gøre hovedstadens luftrenser

juni 13, 2020 By luc

Fra Gurgaon til Sarajevo
Ifølge FN’s prognoser vil 68 % af verdens befolkning i 2050 bo i byer. Det er endnu ikke klart, hvordan byens myndigheder vil håndtere denne tilstrømning. Og det handler ikke kun om arbejde og levering af fødevarer, men også om byernes egnethed til at modtage sådanne befolkningsstrømme ud fra et miljømæssigt synspunkt.

I retfærdighed, problemet med luftforurening er mest udbredt i The Metropolises of Asia. Den mest forurenede by i verden for 2019 – Gurgaon (Gurugram) – en forstad til den indiske hovedstad New Delhi. Her oversteg indholdet af skadelige RM2.5-partikler 200 mikrogram/m3, selv om det maksimale daglige gennemsnit ikke må overstige 25 mikrogram/m3. I 99 % af de sydasiatiske byer og 89 % af de østasiatiske byer overstiger forureningen alle tænkelige standarder.

Gurgaon – den mest beskidte by i verden

Men hvis vi specifikt taler om luftkvalitet, var “bolden” i 2020 på europæernes område. Byen med den mest beskidte luft, ifølge den internationale rating af A-I, er bosnisk Sarajevo, og derfor har der allerede været begrænset trafik, og bad beboerne om ikke at gå ud uden særlige behov.

Vi har også vores egne optegnelser. Ikke Moskva eller St. Petersborg, men Abakan (Hakasia) tog tredjepladsen i rækkefølgen af byer i form af luftforurening. I første omgang Krasnoyarsk, i den anden Minusinsk. Dette blev annonceret i februar 7 af formanden for den regionale gren af den russiske miljøparti “Green” i Krasnoyarsk regionen, kurator for den russiske Miljøkammer for den sibiriske Federal District Sergey Shakhmatov.

Og Roshydromet navngav 22 russiske byer, som i 2018 registrerede den højeste luftforurening. Listen omfatter Abakan, Angarsk, Barnaul, Bratsk, Winter, Irkutsk, Iskitim, Krasnoyarsk, Kyzyl, Lesosibirsk, Minusinsk, Novokuznetsk, Norilsk, Petrovsk-Sabaikalsky, Svirsk, Selenginsk, Ulan-Ude, Usolje-Siberian, Cherhovemo, Chernogorsk, Chita.

De vigtigste på listen er klart mellemstore og små byer med seriøse virksomheder og dermed kraftige emissioner. Sidstnævnte koncentrerer sig om disse små områder og etablerer en tandknusende forureningsfaktor.

Moskva er ti gange større, og måske er det derfor, det ikke gør top 3. Og alligevel, hovedstaden i Rusland rangerer 15:e i verden blandt de mest skadelige i form af økologi byer ifølge GGMCF.

Ifølge WHO forårsager luftforurening syv millioner menneskers for tidlige død hvert år. Specifikt i Moskva, kalder eksperter tallet 3-3,5 tusind. (data fra Simon Avaliani, en professor ved den russiske Medical Academy of Russia, og Boris Revich, en læge i medicinske videnskaber). Det er fire gange mere end dødstallet fra en ulykke.

Skal vi derhen?
Man kan ikke sige, at der ikke gøres noget i den økologiske retning i Rusland. Omvendt. Den nationale Økologi Project driver en føderal Clean Air Program. Det opererer i pilot-mode i 12 byer, såsom Bratsk, Krasnoyarsk, Lipetsk, Magnitogorsk, Mednogorsk, Nizhny Tagil, Novokuznetsk, Norilsk, Omsk, Chelyabinsk, Cherepovets og Chita. I 2024 er det planen at reducere de samlede emissioner fra byer med 20 %. Der lægges vægt på at reducere emissionerne fra industrianlæg.

Og programmet virker. Således brugte virksomhederne alene i 2019 77 milliarder rubler. at rense luften i syv af de tolv byer, der deltager i det føderale projekt. De beløb, der efter planen skal fordeles i fremtiden, er skyhøje.

– Clean Air-projektet giver 455 milliarder rubler med ekstrabudgetinvesteringer frem til 2024, forklarer Svetlana Radionova, der er leder af Rosenus.

På sin side talte ministeren for naturressourcer og økologi i Den Russiske Føderation Dmitry Kobylkin omkring 57 milliarder allerede budgetmidler.

Der er en miljøpolitik i Rusland, og den er storstilet. Men bevæger den sig i den rigtige retning?

” Omkring 90% af al luftforurening i Moskva er ikke til industrielle faciliteter, men for biler,” forklarede Anton Kulbachevsky, leder af byens Institut for Naturressourcer og Miljøbeskyttelse.

Oplysningerne er ikke nye. Den vigtigste faktor for luftforurening i alle megabyer i verden (Moskva i denne række er ingen undtagelse) anses for at være vejtransport.

Post your Comments