Luciano Cecchinel vant Viareggio-prisen for poesi

REVINE LAGO – Han kom tilbake noen timer fra Viareggio, hvor han dro for å samle en av de mest prestisjefylte litterære prisene. Luciano Cecchinel, en av de mest kjente dialektal poetiske stemmene, ifølge den mest arvingen til Zanzotto (en annen vinner av «Viareggio»), svarer oss på telefonen til hans hus Revine Lago: «Hev stemmen din, men; Jeg har noen hørselsproblemer.» Men mer enn å «føle» Cecchinel i sitt liv visste han alltid hvordan han skulle «lytte» og oversette alt mesterlig til vers.

Den autoritative Viareggio-Rèpaci-prisen: en velfortjent anerkjennelse.
Kompensasjon for livet. Jeg har ikke konkurrert om litterære priser på 20 år. Og jeg hadde heller ikke sendt arbeid til juryen. Som kanskje har ønsket å belønne min vei som poet. jeg tror det.

Ment?
Jeg husker ikke godt hva som ble lest i motivasjonen da jeg ble tildelt prisen her om dagen. Bare noen få fragmenter: de fremhevet forslaget som i mine verk jeg brakte tilbake urfolkskulturen og den transplanterte; utvandring; den amerikanske drømmen.

Og hva svarte hun på sin side?
Jeg svarte med ordene til Andrea Zanzotto: takket være dialektproduksjonen kan jeg bli kalt en martyralv. I mitt tilfelle, en hore, faktisk… Ja, men jeg gjorde det klart for juryen: Jeg har ikke lenger ånd til å gjøre det, landstrykeren.

Av turer «Fra land til land», (samlingen som han vant «Travel») har laget av lange og intense
De var «pilegrimer»; Jeg gikk til min mors slektninger. De er alle der i Amerika. Og jeg passerte Amerika med mine egne øyne: i 1984, 1995 og 2016. Nest siste med datteren min, som så ble syk og døde. Det er hun som, i tanken, kom til meg da de tildelte meg Viareggio-prisen.

Husket du turen med datteren din?
Nei, ikke Amerika, men en ferie fra så mange år siden, da han var syv år gammel. Bare i Versilia…

Og i Amerika luciano Cecchinel kommer tilbake?
Jeg har en slags avvisningskrise for dette Amerika. Han går «i eddik».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *