Regler for Windows: Hvem skriver dem, og hvorfor

juni 13, 2020 By luc

– Vadim Gennadyevich, hvad er kravene til ruder i Rusland i dag, og hvordan svarer de eksisterende lovgivningsmæssige rammer til dem?

“Nu er det indlysende, at byggebranchen på 15 år har undergået store forandringer: Området for ruder i bygninger er steget betydeligt, teknologierne til glasproduktion og -forarbejdning udvikler sig hurtigt, samt forarbejdningsvirksomhedernes kapacitet.

Samtidig skal det bemærkes, at vinduerne i 20 år, nemlig siden 1998, i modsætning til væggene var underlagt de samme krav til varmebeskyttelsesniveauet. Hvis 10-15 år siden det teknologiske niveau for vinduesproduktion og omkostningerne ved energieffektive løsninger i gennemskinnelige strukturer (SPC) ikke tillod udviklerne af normer til at stramme kravene til SPC, nu moderne energieffektive vinduer er blevet et masseprodukt. Virksomheder, der ikke producerer energieffektive vinduer, på markedet næsten ingen venstre – de er ikke i stand til at modstå den naturlige konkurrence.

Det grundlæggende dokument, der definerer kravene til varmebeskyttelse af gennemskinnelige strukturer er JV 50.13330.2012 “Termisk beskyttelse af bygninger.” Dette joint venture regulerer ikke kun kravene til vinduer, men også for hele bygningens skal. Behovet for revision er blevet drøftet mange gange i det professionelle miljø, og ikke desto mindre var der først i slutningen af sidste år i denne retning et betydeligt skift – vedtagne ændringer N1 til JV 50.13330.2012.

Specialister fra NIISF gennemførte sammen med eksperter fra SSP, Sammenslutningen af Producenter af Polymerprofiler og National Window Union en række test af forskellige modelvinduer i mange forskellige tilstande under hensyntagen til de klimatiske områder i Den Russiske Føderation. Kun disse tests tog omkring 9 måneder. Den næste fase var helliget talrige afstemninger af naturlige tests med teoretiske beregninger.

Som følge heraf blev reglerne blandt andet revideret om kravet om at modstå varmeoverførslen til ruder af boliger, offentlige og administrative bygninger. De vedtagne ændringer er vigtige ikke kun for producenter af glas, termoruder, vinduer og gennemsigtige facader, men i mindre grad for designere og bygherrer.

Det skal bemærkes, at ændringerne for næsten første gang i national praksis ikke blev udviklet af en gruppe teoretiske videnskabsfolk, men som et resultat af forskning og drøftelser mellem repræsentanter for erhvervslivet, videnskaben og den stat, der repræsenteres af byggeministeriet. Ændringer af N1 er det første skridt i denne retning. Arbejdet med at forbedre joint venture-selskabet 50.13330.2012 vil fortsætte.

Et andet vigtigt skridt bør være udviklingen af et enkelt dokument, der rationerer udformningen af gennemsigtige strukturer. I øjeblikket er designkravene spredt ud på forskellige reguleringsdokumenter, i nogle tilfælde – i nogle tilfælde forældede – i modstrid med hinanden.

– Hvilke fordele vil vi få ved ændringerne i den termiske beskyttelse af bygninger joint venture?

” Vedtaget i 2016 af regeringens bekendtgørelse nr. 25 % i 2025 i forhold til 2015.” Det er kendt, at en betydelig del af varmetab i moderne hjem, omkring 20-25% går gennem vinduerne. Det vil sige, at det er et meget, meget betydeligt tab. Brugen af moderne ruder er en forholdsvis enkel måde at øge bygningens energieffektivitet, hvilket ikke kræver meget specialudstyr.

Beregninger foretaget af Union of Glass Enterprises viser, at udskiftningen af ruder i en typisk højhus i Moskva med energieffektive glasurer giver en varmeenergibesparelse på ca. 7 %. Besparelserne er højere end de barske klimatiske driftsforhold. Og på prisen på vinduer er det afspejles minimalt.

– Vadim Gennadyevich, fortæl os om den tekniske tilstand af russiske glas virksomheder, hvilken form for modernisering er blevet gennemført der?

“Branchen er blevet skabt næsten på ny. Tolv float-glas fabrikker er blevet bygget og moderniseret i 15 år. Der er moderne linjer til belægninger. Vi kan trygt tale om næsten fuldstændig import substitution. Russisk fremstillet glas er også velkendt på verdensmarkedet. Glas og produkter baseret på dem med succes passere certificering i verdens førende forskningsinstitutter. Ikke kun gennemsigtigt glas eksporteres, men også produkter med energieffektive og solcreme belægninger. Ifølge FTC er andelen af glas med særlige lag i den samlede eksport af pladeglas steget i løbet af de seneste tre år. Glasindustrien er i dag en af de førende inden for eksport af højteknologiske byggematerialer.

Interviewet af Elena Maciejko

I titlen foto: LCD “Philigrad” i Moskva

Hjælp:

Hvad bidrag til at forbedre energieffektiviteten af bygninger er lavet af SP Glass.

Post your Comments