Udseendet af den “digitale butler” er ikke lang tid at komme

juni 13, 2020 By luc

– Alexei, i de senere år har der været en masse snak om bygningsautomatik. Hvad mener hun?

– Bygningsautomatisering er en tendens, der har udviklet sig med stor succes i lang tid. Men for nylig dette koncept har undergået betydelige ændringer. Vi ser den teknologiske verden ændre sig i vores øjne. Der er en aktiv udbredelse af it-teknologier i forskellige brancher, herunder inden for el, i forsyningstekniske netværk.

… Bygningsautomatiseringssystem – Building Management System udviklet fra de originale automatiserede systemer – leverer kulde, varme, ventilation. Gradvist begyndte det at tage kontrol over alle andre tekniske systemer. Enig, det er ineffektivt at have på et objekt mange forskellige delsystemer, som hver især vil blive kontrolleret af sin egen “software”, arbejde på sit eget jern, på deres protokoller.

Nu ser vi den såkaldte konvergens af teknologier, når alle delsystemer er spændt ind i ét softwaremiljø.

Opvarmning skal være varm, ventilation bør give luftudveksling og aircondition, belysning bør arbejde. Alle disse muligheder bør være uafbrudt, sikker, på ethvert sekund til rådighed. Med hensyn til elektricitet, for eksempel, er vi nødt til at forstå tilstanden af hele energidistributionssystemet, hvor stor en procentdel af strømmen hver switch er indlæst på, hvad der sker med det. Skal vi ikke lukkes ned? Faktisk er dette graden af synlighed af alle de tekniske systemer i bygningen i online-mode.

Hvad sker der, hvis du sætter et varmt strygejern i køleskabet
– Hvad giver sådan “smart” automatisering?

– Først og fremmest får vi et system i stedet for en “zoo” af forskellige systemer, når du har brug for at beskæftige sig separat med hver af dem.

For det andet kan vi reducere antallet af medarbejdere på stedet. Du behøver ikke at have en “hylde” af specialister, som hver især vil være kompetente i forskellige problemmiljøer, til at beskæftige sig med forskellige software og udstyr.

Og endelig får vi et højt energieffektivitetssystem generelt. I dag er der mange spekulationer om energieffektivitet. I Rusland er elektricitet meget billigere end i Europa. Derfor er emnet energieffektivitet i bygninger ikke særlig vedrører den russiske person. Meget mere bekymret over emnet operationel effektivitet. Hvad betyder det? Det betyder, at “min” bygning skal arbejde konstant. Jeg bør ikke have strøm eller varme eller ventilation fejl. Forestil dig, om vinteren, for eksempel, vil der være nogle afbrydelser med varme. Eller om sommeren vil der være problemer med kulden.

Det er klart, at hvis det ikke er nok at køle om sommeren og ikke nok til at varme om vinteren, vil folk i en sådan bygning være ubehageligt at være. Der er et stort antal undersøgelser: når en person overophedes – produktiviteten af hans arbejde falder, og hvis hans hypotermi – antallet af sygefravær stiger. Og det er også forståeligt monetære tab. Derfor ønsker alle arbejdsgivere naturligvis, at folk skal føle sig godt tilpas og arbejde så meget som muligt.

Det er selvfølgelig ikke dårligt, at der også vil være besparelser på penge. I mellemtiden er der nogle gange bare vilde situationer. Et slående eksempel: Både klimaanlægget og vandvarmebatteriet fungerer på samme tid. Batteriet varmer – temperaturen stiger, en vis temperatur er nået, balsam begynder at arbejde – kold luft føres ind i rummet. Det er som at stikke et varmt strygejern i køleskabet og se, hvem af dem der vinder. Faktisk er det en dobbelt omkostning: Vi bruger penge straks på køling og opvarmning. Eksemplet er banalt, men ofte findes i bygninger af forskellige typer.

Problemer i forbindelse med energioverskridelser kan let undgås. Alt dette er blot reguleret af systemet med bygningsautomatisering.

Om belysningen. Som du ved, er belysningen styres af tilstedeværelsen af den person, ved bevægelse. Disse er allerede grundlæggende, ganske almindelige muligheder. Og det giver også betydelige besparelser på ressourcerne.

Men for nylig har der været fundamentalt nye begreber. Selve systemet “gætter”, når at lukke blinds (hvis det er varmt udenfor), det begynder at opvarme rummet (eller omvendt, afkøle det) på din tilgang, tænder for opvarmning af gulvet og så videre.

Lad os sige, at du kom til receptionen på hotellet, tjekket ind, du fik et værelse, og systemet ved allerede, at dette værelse er reserveret – og straks begynder at køle om sommeren, og om vinteren opvarmning af dette rum.

Eller innovation, der allerede kan implementeres, når systemet husker dig personligt. Du har en smartphone, din smartphone har geolocation. Systemet ved, at du nærmer dig bygningen, og det begynder at forberede dig boligareal. Og systemet “ved”, hvor meget det er nødvendigt at varme og køle, hvilken grad af lys på hvilket tidspunkt af dagen er behageligt for dig.

Selvfølgelig er disse den seneste udvikling, men de er allerede begyndt at dukke op, især i hotel-og restaurationsbranchen – som regel i hoteller 5 stjerner.

Post your Comments